20 October 2010

Random Photos 2010

 

Assalamualaikum kawan-kawan, apa khabar semua ? Maaf sangat,sangat sangat sebab dah berkurun tak update blog ni,, dan sudah pun berjaya cipta rekod baru , hampir setahun blog ini dibiar usang,, post kali ni bakal mewarnai kembali blog ini Insya ALlah, niat di hati memang nak post macam-macam, tapi semua tak diizinNya, maka terjadilah apa yang terjadi, harapnya anda semua masih sudi singgah di sini lagi ya,,, =)

  Gambar di atas adalah cubaan pertama saya snap gambar jenis
"light trail",, mungkin itu perkara mudah bagi sesiapa yang sudah biasa shooting, tapi ia perkara baru bagi saya dan sangat menarik untuk di explore lagi,, Gambar ini berhampiran rumah saya di Hayyu Asyir,, ataupun 10th District , Nasr City, Cairo...

Actually, saya sangat minat dalam bidang fotografi,dan minat ini ia memerlukan kos yang agak tinggi untuk memiliki sebuah senapang "DSLR" yang harganya beribu-ribu ringgit,, Jadi, kamera kawan menjadi mangsa,, di bawah ni saya share beberapa gambar yang telah diambil beberapa bulan lalu di Cairo dgn menggunakan senapang  Canon D 450 milik akhi Abdullah Azzam,,

 senyuman itu penawar kedukaan, dan pengubat resah, senyumlah pada masalah dan tekanan,
venue : Rantisi Villa,

 cuba nak buat teknik bokeh,, tapi x berapa nak jadi sangat,, venue : Markaz Quran Medic ~
bersama Aqsa Sharif membumikan perjuangan Palestin,venue : Rantissi Villa ~
bawang putih, bawang merah , sempena sambutan raya korban 2010~

walaupun hidup susah, tapi si ayah sanggup untuk beri kehidupan yang terbaik pada anaknya yang tersayang,,             venue : 3rd Bawabah, 10th District,,

senyum pada dunia,, dan dunia akan senyum padamu ,venue : Bawabah Talata~

 senyum menanti daging korban ,, Raya Korban 2010 , depan Juragan Phone ~

kereta pak cik arab ni rosak,, dan sekumpulan pemuda datang membantu,, cameraman pulak tak sempat nak join sekali, ~

Amar the Legend !

Aidil Adha 2010, Cairo, Egypt

 Happy belated Aidil Adha ( tahun lepas ),, =D

Setiap orang punya minat masing-masing, dan sudah menjadi fitrah manusia apabila dia minat pada sesuatu kerja dia akan melakukan dengan bersungguh-sungguh,, selagi mana minat kita tidak membawa kepada perkara yang haram ia tidak berdosa, cumanya terkadang kita terlalu leka dengan minat kita sehingga kita lalai dan leka,dan perlu kita ingat bukan sahaja melanggar perintah Allah itu adalah maksiat, tetapi, lalai dari mengingatiNya juga dikira sebagai maksiat, jadi berpada-padalah melakukan sesuatu kerja, senantiasalah bersederhana dalam setiap urusan, kerana kerja yang harus boleh menjadi haram jika kita lakukan secara keterlaluan, Allah juga tidak suka pada orang yang berlebih-lebihan ( al-A`raf : 31)

Cukup saja untuk kali ini, harapnya kita semua masih ada "cetusan-cetusan" imaniyah yang menemani hidup kita seharian,, yang mana nanti cetusan itulah yang akan sentiasa menjadi peneman kita bila kita bertembung antara nafsu dan syariat, cetusan itu akan mententeramkan kita dengan jalan syariat,, dan cetusan itu juga yang akan menjadi benteng hati kita dari bisikan-bisikan nafsu,,tetapi cetusan itu punya harga yang sangat mahal,, harganya tak ternilai dengan sebukit emas, jauh sekali selaut berlian,, ia hanya boleh didapatkan dengan harga sebuah mujahadah,, mujahadah pada kehambaan mengharap redah Allah,, moga kita diberi kekuatan untuk mendapat cetusan imaniyah itu, dan sentiasa dalam tenang damai keimanan pada Allah,, ( as-Syams : 8-10 )

Wallahu a`lam
akhukum Hanzalah
 Nasr City, Cairo

*p/s : sedang dalam mood final exam,, mohon doa semua agar dipermudah semua urusan,

3 comments:

afifah said...

kalau ada butang like.. saya nak like gambar bawang & gambar nilai kasih seorang ayah tu..

a l h a n z a l a h said...

itu masa aidil adha tahun lepas,, saja bawa kamera jalan2,, tetiba nampak budak tu tgh tolong ayah dia jaga kedai buah,, terus snap ja,, lagipun arab kt sini memang jarang sgt jumpa kamera,, jadi excited sikit nak ambik gambar,, dan mostly arab yg dah tua mcm ni pn anak-anaknya masih kecik2,, hidup susah kt sini,, banyak pengajaran boleh ambik ~ tq

afifah said...

untuk butang share & like.. bley rujuk kat blog ni.
http://www.sjiehan.com/2010/12/syukur-dapat-buat-button-like-and-share.html
ni blog salah seorang dari senior skolah kita tapi mungkin ang x kenai kot..kat blog ni ada tutorial lain jugak..