11 June 2011

Mengeluh

Pagi itu sungguh tenang. Angin bertiup lembut,cuaca di Kaherah sudah semakin panas.

Seusai jemaah subuh di masjid aku berjalan ke kedai berhampiran untuk mencari apa-apa hidangan yg sesuai untuk sarapan. Namun, dalam hening pagi itu, entah kenapa fikiran ini sangat kusut. Memikirkan masalah-masalah "dalaman" yang tak jemu-jemu menghantui fikiran ini. Masalah yang sangat berat dan melemahkan. Sudah sekian lama jiwa ini meronta-ronta mencari solusi. Mencari bibit-bibit ketenangan cuba memendam rasa gusar dan pudar di hati.

Kadang-kadang terfikir,
"Ya Allah, beratnya ujian yang satu ini , apalah salahku sehingga begini aku diuji ? "

Lemahnya rasa diri ini. Sendiri memendam "futur", mencari rentak. Rentak hidup seorang muslim sepatutnya tenang dan lancar dalam sekian urusan hariannya. Tapi ada saatnya rentak itu hilang.

Perjalanan mengharungi gelap pagi diteruskan dengan langkah yang berat dan perlahan. Tiba-tiba ternampak seorang pak cik tua yang sedang tidur di tepi jalan. Jalan yang dikelilingi sampah sarap dan penuh berhabuk. Pak cik tua tu hanya tidur berbalutkan sekeping selimut lusuh yang sudah gelap warnanya dengan kotoran. Mungkin sudah bertahun-tahun tidak dibasuh. Dua kakinya terjuntai keluar, tak cukup untuk masuk dalam selimut. Lalat-lalat berterbangan di sekitar, sekali sekali hinggap atas selimut lusuh itu.

Namun, pak cik itu masih dapat tidur dengan nyenyak. Nyenyaknya dia tidur seolah-olah sedang tidur atas katil yang empuk dalam bilik selesa dengan pendingin hawa. Sayunya hati ni melihat keadaan pak cik tua tu.

Fikiran ini terusik dengan si pak cik tua tu. Apalah sangat masalah aku ini kalau nak dibandingkan dengan keadaan pak cik tu. Masa tu, kepala ligat mencari dan mengingat kembali nikmat-nikmat yang Allah dah bagi selama ni. Nikmat hidup yang selesa, nikmat keluarga, nikmat ibu-bapa,nikmat tarbiah dan usrah, nikmat sahabat-sahabat, nikmat tubuh yang sihat, nikmat hamba, dan nikmat tiupan imaniyah. Tapi, kenapalah susahnya aku nak jadi hamba yang bersyukur? Sedangkan nikmat yang Allah dah bagi sangat banyak, dan sesekali Allah nak uji pun dah lemah dan nak mengeluh,aduhai diri,,  Ya Allah bantulah aku, berilah aku kekuatan menghadapi ujianmu ini ya Allah",,


 *****

Cerita Ahnaf bin Qais  
sumber - http://redhaku.blogspot.com/

Pernah terjadi fitnah di antara dua kabilah di sebuah masjid di Kufah. Fitnah tersebut telah membuatkan kedua-dua kabilah menghunus pedang dan memasang anak panah. Suasana menjadi hiruk-piruk. Hampir saja semua kepala berpisah dari jasad.

Keluarlah salah seorang di antara mereka dari masjid untuk mencari seorang pendamai yang penyabar. Dia adalah Al-Ahnaf bin Qais. Pada ketika itu Ahnaf berada di rumahnya dan beliau sedang memerah susu kambing. Dia memakai pakaian yang harganya tidak sampai sepuluh dirham. Badannya kurus dan penampilannya memprihatinkan. Ketika dikhabarkan tentang apa yang terjadi, ia bersikap tenang sahaja dan tidak panik. Sebab, dia sudah biasa menghadapi kesulitan dan hidup dalam tekanan. Ia hanya berkata "Insya Allah, semuanya akan berjalan dengan baik!"

Setelah itu beliau bersarapan terlebih dahulu, seakan-akan tidak pernah terjadi apa-apa. Dan sarapannya hanyalah sepotong roti kering, minyak, garam dan segelas air. Dia kemudian membaca "Bismillah" dan makan. Selesai makan dia membaca "Alhamdulillah" seraya berkata "Ini roti dari gandum Iraq, minyaknya dari Syam, airnya dari sungai Tigris, dan garamnya dari Murw adalah nikmat yang tiada tara". Sesaat kemudian, ia pun mengenakan pakainnya dan mengambil tongkatnya, lalu berjalan menuju masjid. Ketika orang-orang yang berada di masjid melihatnya, kepala mereka semua tertunduk dan mata mereka menatap ke tanah. Semuanya mendengar kalimat perdamaian yang ia ucapkan.

Akhirnya, ia meminta mereka semua bubar dan semuanya melakukan apa yang beliau minta tanpa sebarang bantahan. Kejadian tersebut dengan mudah dapat diselesaikan dan fitnah di antara mereka pun dapat dihapuskan.

1 comment:

Pengembara Minda said...

fuh..memang buat aku mengeluh sekejap..lama x dengar khabar sahabat..